Новини

На 23 август…узнахме, че учителка била задържана за кражба на кабели. На 26 август пък разбрахме, че шестнадесет годишно убило дванадесет годишно хлапе. С нож. Пък в нощта между 28 и 29 август петима души се опитаха да се отърват от живота. Двама – неуспешно.

В този смисъл, ще ми се да запитам пионките, които ще се явяват на избори…дали не ги е срам, съвсем случайно, да застават всяка вечер пред новините, да влизат в домовете на хората през телекраните и да се оплакват колко били ощетени, че ако не спечелят изборите, няма да си напълнят достатъчно добре банковите сметки?

Ама нали знаете, че не е виновно кучето, че е изяло баницата.

Advertisements

One thought on “Новини

  1. Съгласен съм, че в България работят само природните закони. Всички останали икономически, политически, морални и прочие правила не са валидни в България. Повечето битови кражби са нормален завършек на две неща: несигурно бъдеще, изкривено възпитание. Като последното се влияе от три фактора: общество, семейство, училище. Спомняш ли си ония припаднал дядка при парка. Кой му помогна? Кой се спря? Хората го подминаваха, все едно не ги интересува.Обществото трябва да дава пример на децата. Те се сблъскват с обществото още в ранна възраст. Това е първото, което те виждат. Защото в семейната среда те са зависими от някой. Докато пратени до магазина, играещи с други деца в детската градина те се учат да бъдат самостоятелни. Там ги няма мама и тате. Дечурлигата подражават на това което са гледали по телевизията, на техните родители, на другите деца ако щеш. Какво им дава обществото – чалга, насилие, непукизъм. Това ли е примера, който трябва да даваме на децата си? Няма да коментирам за вечно изнервените и ядосани родители. От какво се мачкани те? От обществото – от постоянния напън да свържат двата края.От изтощителния труд за жълти стотинки. И в един момент постепенно техния (не на повечето разбира се) мироглед се изменя. Дечурлигата копират тяхното поведение. И ето бавно и неусетно нашето общество се превърна в стадо послушни овце. Сега трябва само да се научим да блеем.

    Какво стана с библиотеките, българския език, националното самосъзнание? За какво си мисли един настоящ тийнейджър – цигари, секс алкохол. Това разбира се е нещо напълно нормално. Стига съвременната младеж да не се ограничаваше само до това. Та повечето от съвременната младеж не знаят как се пише „Кольо“ или „Йордан“ или „Щъркел“ ?!! Но поименно могат да ти изброят градовете, в който се произвежда българска бира.

    Университетите? Сигурно ще се замислиш за университетите. Ами те обират каймака от обществото и после повечето бягат в белите страни. Но това няма да е за дълго. След десетина години няма да остане кой да учи в тях.

    Тъй че според мен нямаме право да виним разни институции, организации и най вече държавата. Защото какво е държава без общество? Без гражданско общество? Колко поколения трябва да минат, за да се събуди гражданската отговорност у нас. Това не знам но няма да е скоро. След като обществото ни е цивилизовано, отговорно и търпеливо (последното сме го постигнали вече). само тогава ще намалеят неговите проблеми.

    Съжалявам за дългото изложение, но в няколко изречения не мога да дам отговор на скрития въпрос в твоя пост.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s