Карикатури

Карикатурата е един от силните начини да иронизираш някого…или нещо. В цялата суматоха от съвременни щуротии, които се пръкнаха по неясни (засега) причини, силно се откроява тъй нареченото meme. Най-просто казано, то дава възможност да иронизираш даден човек или събитие, посредством рамкирането на снимка и съвсем кратък коментар под нея.

Meme-тата предполагат ситуационност, което значи, че не гарантирам дали след две или три години всички ще си спомнят причината за иронията.

Меме-то се използва по невъобразим начин в Интернет. От доста време се замислям дали то реално може да бъде ползотворно и правилно приложено. Отговорът е по-прост от въпроса: Разбира, че може.

Тъй като не ми се вижда редно да побългарявам излишно думичката „meme“, тук тя ще се нарича „карикатура“, въпреки огромната разлика между двете понятия. Не сте длъжни да се съобразявате с моята интерпретация на думичката, но така ще се казва категорията.

Тъй като бях писал преди време, че в днешните, модерни времена, лесно можеш да осмееш властта, оттук нататък ще използвам размахът на карикатурата. На моменти една карикатура може да каже хиляда думи. Понякога е по-добре да бъде карикатура, а не думи. Визуалното въздействие винаги е по-силно от текството, а и кой ще отдели време да чете 1000 думи за нещо, което може да бъде събрано в две изречения и картинка? (шегувам се, разбира се.)

Всяка карикатура ще има пореден номер.

Та, драги читатели, в следващата публикация ще видите първата карикатура.

Advertisements

One thought on “Карикатури

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s