Третата

Неведнъж сте разсъждавали за войната, знам. Неведнъж сте стигали до онзи изтъркан въпрос, който гласи: „А кога ще дойде третата световна война?“, който, както сами сте разбирали, звучи смешно. Поне на фона на негласно признатите и известни победители в една евентуална война.

Но…сами знаете, че няма да има такава война. Не и във физически и географски смисъл. Там картите са раздадени, ресурсите са разпределени и лидерите са доволни. Поне за сега.

Отвъд мислите за промените, които ни донесоха предните две войни, редно е да съобразите какво ще причини…пардон, причинява третата война. Да, точно така. Трета световна война, която ще наричаме просто „третата война“. Защото за нея не е хубаво да се говори, понеже осъзнаването на това, че тя в момента се случва, ще смути много хора.

Третата война се концентрира само върху пораженията, които са донесли предните две. В чисто културен смисъл, не толкова в ресурсен.

Ако предните две войни доведоха до едно чисто времево забавяне на развитието на културата, ако ми позволите да го нарека така, то третата война е базирана на спирането на онзи толкова забравен процес „мислене“. Знам, че можете сами да стигнете до този извод и да се аргументирате блестящо сами за себе си. Обаче съм длъжен да напиша няколко реда.

Третата война се води с цел да спре мисленето на хората, заливайки ги с възможно най-противни и пошли бълвочи, които се пробутват под кодовите имена: „морал“, „ценности“ и „култура“. И тази война не е започнала онзи ден, преди седмица или преди година. Тя се води от няколко десетилетия, като сами можете да видите крайния резултат – хора без позиция, хора, на които не им пука за нищо друго, освен за собственото благо и задоволяване на чисто материалните нужди. Няма значение в кой град живеете в момента. Едно просто обхождане на контингента, масата хора, които се забавляват по малките часове на нощта, ще доведе до заключението, че голяма част от тези хора са повредени. Повредени са от това, което онези отгоре им предоставят като средство за задоволяване на примитивните нужди.

Сериозно. Познавам хора, които могат много добре да аргументират и защитят факта, че дават мило и драго всяка божа вечер да се приберат вкъщи и да изпият чаша домашен, нелегален алкохол, поднесен с фино нарязани и пропорционално застъпващи го зеленчуци. Страх ме е да повярвам, че повечето хора, измежду които съм бил, още сега могат да ми назоват поне осем причини, които ги карат да се чувстват добре от факта, че не им се налага да си напрягат мозъците. Камо ли да мислят!

Не, такова нещо като „мисля“ не съществува в техните светове. Идеалният им свят е този, в който не правят нищо през деня, а вечер извършват ритуала, който описах по-горе. При възможност за задоволяване и на другите нужди, светът им е прекрасен и съвършен.

Светът на тези хора е безкрайно неприятен и скучен. Няма никаква динамика в него. Има едно правене на „нищо“, с което се приключва цялата трудова дейност. Дори разговорите в техните светове са нещо лошо, понеже им развалят удоволствието от битуването.

Медиите, от своя страна, не спират да констатират този факт. Ако направите грешката да четете вестници, ще видите, че незнайни репортьори постоянно обобщават, че има някакъв проблем в обществото. Същите тези репортьори обаче трудно съзнават, че се докосват до този проблем, понеже той им е най-близък до съзнанието и светоусещането. Нееднократно съм се възмущавал на такива хора, които печелят малкото си пари със списване на такива плоски статии. Без вникване в проблема, без търсене на причините за него и тъй нататък.

От своя страна, другата част на обществото – онези, дето се бият в гърдите, че държат културата като Атлас, отстояват позицията, че първата част на обществото не трябва да се припарва до каквато и да била култура. И тук кръгът се затваря. Затваря се, щото първите и да искат нещо, вторите няма да им го дадат.

Обаче и вторите са интересни, не само първите. Нека така да си ги наричаме – Вторите.

Вторите живеят в миналото. Добре им е там. Може би са прави донякъде, понеже, ако Вчера имаше ценности, макар изкривени, днес трудно се намира каквото и да било, което се доближава дори на микрон до думичката ценности. Както и да е. Вторите, уплашени от упадъка на първите, респ. на простолюдието, придърпаха и скриха под шлиферите и зад бюрата си онова, което ги е „издигнало“ дотам, където са сега. Какво имам предвид?

Вторите решиха, че киното е безумно красиво изкуство, до което никой друг, освен тях, НЕ трябва да има достъп. Което е някак си смешно, понеже, ако се замислим поне малко, ще стигнем до извода, че киното е масово. За жалост Вторите го превърнаха в нещо елитарно. А то не е.

Вторите затвориха кръговете. Още преди години. Сигурно още преди аз да се родя, не знам. Затвориха ги дотолкова, че дори някой от първите да иска да получи нещо от онова, на което му се „вика“ култура, той няма да получи достъп. От една страна това е възпитателно, щото, ако на децата на Вторите им се поднася на готово, то първите, както и техните деца, ако искат да се докоснат до това свещено нещо, ще положат усилия, които Вторите не са полагали. Следователно, те ще бъдат по-добри от Вторите.

Това си е война.

Обаче и първите и вторите ги разбирам, малко или много.

Седи ви неясно кои тогава са онези отгоре, нали?

Онези са Третите. Онези искат да има повече от Първите, обаче да има и малко от Вторите, щото иначе ще им е безинтересно да седят зад бюрата си и да няма на какво да се смеят.

Докато Храмовете и Академиите са затворили толкова много обръчите си, че не допускат никого вътре в себе си, Третите ще побеждават. Виждате ли къде е Иронията? Първите няма да осъзнаят нищо…докато Вторите не им помогнат.

Дотогава Третите ще се забавляват. Ще се забавляват на ежедневните победи на Третата.

Advertisements

5 thoughts on “Третата

 1. Наблюденията и мислите ти са интересни. Не бих могла да знам до каква степен са действителни, но определено са интересни. В няколко реда написано си успял да предадеш онова, което мен ме е глождило прекалено много безсънни нощи, в които съм се опитвала да разбера какво му е сбъркано на тоя свят, че все не мога да намеря къде принадлежа. Това е друга тема, изключително безинтересна.

  Въпреки че е „мисленето“ като цяло е нещо прекрасно, а „ценностите“ са нещо още по- прекрасно, смея да твърдя, че това не би трябвало толкова да те тревожи. Разбира се, тревожи те и колкото и да отричам- тревожи ме и мен. Това, което се опитвам да кажа, е, че всичко може да се постигне… с желание и достатъчно количество амбиция. Дори и „Вторите“ да са затворили кръговете, все някой от „Първите“ ще успее да проникне и да обърка плана в главата на „Третите“. В един период от живота си бях живото доказателство за това. Само че… знаеш ли, „първите“ никога няма да чувстват като свой дом светът на „Вторите“, защото той е точно толкова прояден, колкото е прояден и останалия свят.

  Наздраве и… сладки сънища!

 2. @Мина, дълбочинният въпрос би бил: „Кои са третите?“. Те са по-интересни от Първите и Вторите.

 3. Третите? Интересно кои са третите. По пътя на логиката и най – вече от българска гледна точка това са хората, който не слушат чалга. Не слушат и други видове музика., Която от гледна точка на „прозрелите“ води до затъпяване. Но това не са и онези, които са лишени от някои видове блага. Тоест това лишение или по – точно превъзмогване на желанието да имат тези блага ги прави по висши от първите и вторите (по мое тълкуване).

  Вторите? Вторите изпълняват повелите на третите. По тоя ред на мисли третите имат много власт. Бих отбелязал: Власт контролирана с железни закони и много ум. Тези хора знаят колкото прозрелите, може би дори и повече. И това се точи с десетилетия.

  Такъв е живота. Но не всичко е карма. Всеки може да го промени. Уви света е такъв, че аз съм от първите. Вторите ги пренебрегвам. А третите те ме удушват финансово. Разходите растат, приходите не. Приятелю войната е започнала още преди 20 години. Но сега я усещаме. Световната популация нараства. Добивите на пшеница и хранителни продукти не. Войната е тук сред нас.

  Незная как и защо. Но зная, че Нострадамус е прав: „Ще се роди дете с два зъба в устата но борбено и силно и ще промени светата.“

  Това не е просто факт, а се случва. Така че в цялата история е по – добре да сме на страна от случващото се. Защото след петролната криза ще се бием с камъни и тояги. А какво ще ядем?

 4. Важно е какво мислиш ти. В контекста на „отвъд пределите на разума“, написаното може да се пренебрегне. Може да създадеш нова група – четвъртата, петата…стотната.

  Обаче забелязвам, че хората имат навика да търсят себе си в написаното. Тук не трябва да е така. Разбирам, че на хората им е им е интересно да видят себе си в някаква група. Обаче тук само Третата е важна, понеже нея могат да я победят първите и вторите.

 5. Pingback: Вторите « Блог на Zelenkroki

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s